2018. gada 6., 7. un 13. martā Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrā notika trīs dienu bezmaksas mācību kursi mājražotājiem, mazajiem uzņēmējiem un citiem interesantiem.
Kursu tematika – lauksaimniecības produktu ražošanas procesu un tehnoloģiju pilnveidošana un attīstīšana ar specializāciju „Augļu, ogu un dārzeņu pārstrāde”.
Kursu mērķis bija apgūt teorētiskās un praktiskās zināšanas svaigu un skābētu, minimāli apstrādātu augļu, ogu un dārzeņu ražošanā, iepakošanā un uzglabāšanā, kā arī kaltēšanā.
Kursus vadīja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas Tehnoloģiju fakultātes pasniedzējas S. Kampuse un S. Muižniece- Brasava .
Kursos piedalījās 20 mājražotāji, mazie uzņēmēji un citi interesanti no Balvu, Viļakas, Alūksnes un Gulbenes novadiem.
Kursu laikā 6.un 7.martā Balvos tika apgūti augļu, ogu un dārzeņu sulu ražošanas pamatprincipi, kā arī tika veikta iepakošanas iekārtu un materiālu izvēles analīze. Savukārt praktiskajās nodarbībās 13. martā, kuras notika LLU Pārtikas Tehnoloģijas fakultātē Jelgavā, kursanti ar dažādu iekārtu palīdzību saražoja un degustēja ābolu, upeņu, ķirbju, cidoniju, smiltsērkšķu sulas, noteica to kvalitātes īpašības, kā arī izgatavoja dažādas marmelādes.
Iespēju apgūt un papildināt zināšanas marmelāžu gatavošanā ar dažādiem želinātājiem un iegūtos jaunos mājražotāju kontaktus atzinīgi novērtēja mājražotājas no Balviem – Arnita Melberga, Ilze Liepiņa un Līga Smoļaka no Tilžas. Alvis Circens un Zane Circene no Viļakas novada vairāk priecājās par iegūtām praktiskajām zināšanām dažādu sulu ražošanā un iepakojumu materiālu izvērtēšanā. Ingrīda Jeromāne no Briežuciema šāda veida mācības apmeklēja pirmo reizi un atzinīgi novērtēja: „noderēs pilnīgi visas tajās iegūtās zināšanas, kā arī pārsteidza kursu organizācijas kvalitāte”.
Līdz šim Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrā sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Mūžizglītības centru mājražotāju mācību kursus graudaugu pārstrādē (maizes cepšanā), saražoto produktu zīmola izstrādē apguvuši jau 40 interesenti.
Šāda veida kursi kvalificētu pasniedzēju vadībā ļauj mazajam uzņēmējam apgūt jaunas darbam vajadzīgās teorētiskās un praktiskās zināšanas ar mazāku laika un resursu patēriņu, jo tiek rīkoti tuvāk interesenta dzīves vietai.

